Poređenje proizvoda ( od 3 )
Akcija

Moto Guzzi - MOTO GUZZI V100 MANDELLO TOURER

1.828.882 RSD
1.828.882 RSD
Dodaj u korpu

Moto Guzzi je predstavio svoj novi V100 Mandello model, napravljen u čast stogodišnjice renomirang proizvođača. Dobili smo novi GT sportski turer.

 Iako je Moto Guzzi stekao reputaciju svojim kruzer modelima, lansiranje V85 TT avanturističkog turera 2018. je pokazalo želju kompanije da uđe u nove segmente, a V100 Mandello je najnoviji korak u toj strategiji i donosi estetiku koja predstavlja spoj modernog i nasleđa renomirane marke.

 Ne morate biti neki ekspert da shvatite da 100 u imenu označava litarski agregat, koji će doneti između 110 i 120 KS. Pomenuta jedinica biće najveća u evropskoj liniji kompanije Moto Guzzi, a novu mašinu će učiniti rivalom dvotočkaša kakvi su Kawasaki Ninja 1000SX i Yamaha Tracer 9 GT.

 Jedna od interesantnijih stvari je količina pažnje posvećena aerodinamici, što pokazuju linije V1000, ali i njegovo podesivo vetrobransko staklo, koje stvara utisak da se radi o sportskom motociklu.

Mandello je konceptualno zamišljen kao motocikl za svaku priliku, s 233 kg mokre mase još uvek je pogodan za svakodnevnu upotrebu, a s dodavanjem kofera spreman i za dalja putovanja. Mogli bismo ga smestiti negde između crossovera i sport-touringa. Dizajnom podseća na davno ugaseni Yamahin model TDM 900, a u trenutnoj tržišnoj trci je s četvorocilindričnim modelima - Kawasaki Z1000 SX i Suzuki GSX-S 1000 GT.

Moto Guzzi se godinama držao proverenog vazduhom hlađenog agregata, sitno ga nadograđivao i menjao, ali koncept je ostao isti. Svetskim uspehom modela V85 TT, koji je izuzetno dobro prihvaćen na tržištu, dobili su vetar u leđa i finansijsku inekciju za novu eru, te razvili prvi vodom hlađen poprečan V2 agregat s cilindrima pod 90 stepeni. Iz prepoznatljivih Guzzijevih cilindara cevi izduva više ne izlaze napred, već bočno, tako da je sada omogućen centralni smeštaj elektronskog ubrizgavanja goriva. Takvim smeštajem na višoj tački poboljšava se protok goriva i skraćuje put kretanja do komore izgaranja.

Zapremnina agregata je 1042 ccm, a za razvod se brinu dve bregaste po glavi cilindra s četiri ventila. Nova je i radilica koja rotira u suprotnom smeru i smanjuje poznati žiroskopski efekt Moto Guzzijevog agregata, pa je sada ljuljanje motocikla pri dodavanju i oduzimanju gasa jedva primetno. S provrtom cilindara od 96 mm i hoda klipa od 72 mm, te rashladnim kanalima tečnosti i plićom kadicom ulja, agregat je sada manji i kraći za 103 mm u odnosu na prethodne zapremnine 1200 ccm. Nova je i spojka s više lamela koja sada pliva u ulju, protivklizna je (anti-hopping) i hidraulički upravljana. Menjačka kutija je sa šest stepena prenosa, a završni prenos je kardanski.

Agregat je centralni i nosivi deo čeličnog cevastog okvira, radi boljeg smeštaja i rasporeda masa nagnut je 5 stepeni prema napred. S elementima vešanja, napred Öhlins preokrenuta viljuška  43 mm i nazad mono amortizer istog proizvođača oslonjenog na jednoruku viljušku, prave međuosovinski razmak od 1475 mm. Živahan agregat s maksimalnom snagom od 115 KS pri 8.700 o/min i momentom od 115 Nm pri 6750 o/min te kratak međuosovinski razmak osiguravaju ovom Moto Guzziju V100 Mandellu zabavan karakter i lagano upravljanje.

Elektroniku i sisteme pomoći u vožnji (ABS u nagibu) osigurava 6-osna inercijska merna jedinica, razvijena u Continentalu, koja žiroskopska očitavanja šalje Marellijevoj centralnoj procesorskoj jedinici te ona prema zadatim postavkama tako i postupa. Zadane su četiri mape – Touring, Rain, Road i Sport unutar kojih se menjaju postavke rada agregata i Ride By Wire sistema (3 načina), dva stepena kočenja motorom, 4 stepena kontrole trakcije i dva rada vešanja (Comfort i Dynamic). Informacije o postavkama se čitaju na TFT ekranu veličine 5 inča i mogu su menjati prema vlastitim potrebama. Od ostalih blagodati modernih vremena tu je i tempomat, a ovaj S model ima i grejanje ručki te senzor pritiska u gumama.

Moto Guzzi je prvi u svetu motocikala počeo koristiti vazdušne tunele za ispitivanje aerodinamike još 50-ih godina prošlog veka, a u ovaj model su utkali svoja iskustva dodavanjem noviteta u svetu motocikala - inventivnu tehnologiju deflektora koji se otvaraju pri većim brzinama te tako preusmeravaju strujanje vazduha s vozača. Rad krilca zavisi od odabira moda vožnje, u Sport modu su stalno zatvorena, jer onda ne biste trebali mariti na udare vetra, dok u ostalima se aktivno otvaraju pri brzini od 70 km/h i zatvaraju na 30 km/h. 

Prvi motor na svetu kome se automatski prilagođava aerodinamika - izbacuje "flapsove" slične onima na avionu, i podiže ili spušta vizir. Takođe prvi Guzzi sa ABS-om za krivine.


TEHNIČKI PODACI
Moto Guzzi V100 Mandello S

Motor
Vazduhom hlađeni, četverotaktni, uzdužno postavljeni V2 motor s uglom od 90 stepeni, dve bregaste u glavi, četiri ventila po cilindru, klasičan karter, elektronsko ubrizgavanje goriva 2x ø 52 mm, Ride by Wire, regulirani katalizator, alternator 550 W, akumulator 12 V - 12 Ah, višelamelna spojka u uljnoj kupelji pokretana hidraulično (antihopping), šest brzina, završni prenos kardanom odnosa 12/38

Promjer x hod 96 x 72 mm
Kubika 1052 ccm
Kompresija 12,6 : 1
Snaga 115 KS (84,6 kW) pri 8700 o/min
Okretni moment 105 Nm pri 6750 o/min

Ram vešanje i kočnice
Ram čelični cevasti, motor noseći deo, poluaktivano vešanje Öhlins Smart EC 2.0, napred upside-down viljuška ø 43 mm podesiva po stlačivanju opruge, povratu i kompresiji, hoda 130 mm, nazad jednostruka aluminijumska viljuška s mono amortizerom podesivom po stlačivanju opruge, povratu i kompresiji, hoda 130 mm, napred dva diska ø 320 mm i Brembo radijalne čeljusti s četiri klipa, nazad disk ø 280 mm i Brembo čeljust s dva klipa, kontrola trakcije, ABS 

Točkovi
Alu legura 3,5 x 17“; 6,0 x 17“
Gume 120/70-17, 190/55-17
Serijske gume Pirelli Angel GT

Masa, dimenzije i potrošnja
Međuosovinski razmak 1475 mm, dužina 2125 mm, širina 835 mm, visina sedišta 815 mm, ugao prednje viljuške 24,7 stepeni, predtrag 104 mm, masa motocikla sa svim tečnostima (90 % goriva) – 233 kg, rezervoar goriva 17 litara, deklarižsana potrošnja (WMTC) – 4,7 l/100 km, Euro 5, emisija CO2 plinova (WMTC) – 118 g/km

Boja crvena,bela
Garancija dve godine