Poređenje proizvoda ( od 3 )

Upotreba kolačića

Ovaj sajt koristi kolačiće, a ovaj odeljak pruža informacije o tome kako se oni koriste i kako možeš da kontrolišeš da li se oni čuvaju ili brišu.

Šta je kolačić?

Informacije prenete sa nekog sajta na disk tvog računara nazivaju se „kolačići“. To nisu računarski programi, već male informativne datoteke koje sajtovima omogućavaju da čuvaju i koriste informacije o tome kako ih korisnik posećuje. Većina sajtova koristi kolačiće zato što su oni deo skupa alatki koji korisnicima olakšava korišćenje interneta. Kolačići omogućavaju sajtovima da pružaju personalizovane usluge (na primer, pamćenjem podataka za prijavljivanje, čuvanjem proizvoda u korpi ili prikazivanjem relevantnog sadržaja). Postoji više vrsta kolačića: privremeni kolačići (ili kolačići sesije) se brišu pri isključivanju pregledača; trajni kolačići se ne brišu automatski, već ostaju dok ne budu ciljano obrisani ili dok im ne istekne rok važenja (koji zavisi od toga na koji rok važenja je sajt programirao kolačić).

Kako se briše kolačić?

Većina pregledača je podešena tako da automatski prihvata kolačiće. Možeš da onemogućiš kolačiće u pregledaču, ali zapamti da u tom slučaju možeš da budeš uskraćen za brojne funkcije potrebne da bi sajt radio pravilno. Za detaljnije informacije o kolačićima poseti sajt www.aboutcookies.org koji sadrži detaljne i nezavisne informacije o tome kako onemogućiti kolačiće u podešavanjima pregledača i kako obrisati kolačiće već prisutne u računaru. Za brisanje kolačića iz mobilnog telefona moraćeš da pogledate njegovo uputstvo za upotrebu.